Je Podcast op Spotify Plaatsen Tutorial 2023

Hoe start je een podcast

Hoe plaats je je Podcast op Spotify 2021 Update

Het plaatsen van je Podcast op Spotify is ook in 2021 eigenlijk heel gemakkelijk. Voor deze tutorial maken we gebruik van Buzzsprout. Dit is een van de meest gebruikte podcast platformen van Nederland. Je kunt een gratis Buzzsprout account aanmaken via deze link. Als je jouw account hebt aangemeld ga je naar upload podcast episode. Podcast met Buzzsprout   Je kunt nu heel makkelijk jouw audio bestand slepen en uploaden. Geef je podcast een titel, omschrijving en eventueel een artiest. Je kunt daarna aangeven wanneer je jouw podcast wilt publiceren

Jouw Podcast Uploaden naar Spotify

Je podcast is bijna klaar om te uploaden naar Spotify. Zorg ook dat je artwork op orde is. Buzzprout adviseert de volgende afmetingen: Afmetingen Podcast Afbeelding  

5 tips voor je Podcast afbeelding:

 1. Je afbeelding moet visueel communiceren met je Podcast. Mensen moeten weten waar ze naar (gaan) luisteren door alleen al naar jouw podcast afbeelding te kijken.
 2. Je gaat je afbeelding als het goed is gebruiken op meerdere platformen (social media etc). zorg dus dat je afbeelding er op ieder formaat goed uit ziet.
 3. Gebruik niet teveel woorden in je afbeelding. Gebruik liever niet meer dan vier woorden in je afbeelding en zorg dat ze allemaal super goed leesbaar zijn.
 4. Gebruik geen afbeelding van je Podcast set-up … dat doen al zo veel podcasters en je maakt je niet echt onderscheidend.
 5. Wees consistent. Zorg dat je podcast afbeelding telkens terug komt in je afleveringen, promotiematerialen etc etc. zorg dus voor kwaliteit.
Als je nou zelf niet zo super creatief bent. kun je altijd gebruik maken van programma’s als Canva Mocht je er dan nog niet uitkomen? dan kun je altijd gebruik maken van de handige freelancers van Fiverr Hier huur je voor een paar euro een super goede hulp in voor het maken van een Podcast afbeelding! je kunt je hier gratis inschrijven

Maak een goede beschrijving van je Podcast voor op Spotify

Een Podcast beschrijving wordt gezien als metadata. Metadata is informatie over het bestand, de naam van je show, de omschrijving, afleveringnummer, jaar van opname etc. Als je alle velden goed invult helpt dit je om jouw Podcast goed vindbaar te maken in Spotify (of Apple Podcast, Google Podcast etc). Een goede aflevering omschrijving is essentieel voor succes van jouw podcast op spotify. De ruimte waar je de omschrijving maakt mag ongeveer een paragraaf bedragen. Zorg dat je een goede omschrijving maakt waarin je verteld wat je luisteraars kunnen verwachten. Schrijf dus een zo’n uitnodigende omschrijving mogelijk. Zo nodig je mensen uit om zich te abonneren . Aflevering Omschrijving  

Kies een categorie voor jouw podcast

Het is belangrijk om goed te kiezen hoe jouw podcast op Spotify of Apple Podcast verschijnt. Een manier om dit goed te doen is het juist kiezen van een categorie. Je kunt 3 categorieën selecteren voor jouw podcast maar zowel Spotify als Apple hechten alleen maar waarde aan de 1e categorie. Je kunt je spotify show een boost geven door ook een subcategorie te kiezen. Als je een podcast host over bijvoorbeeld politiek, is het beter om in een subcategorie aan de top te komen (nieuws>politiek) dan ergens in het midden van de Nieuws categorie.

Jouw Podcast plaatsen op Spotify

Jouw podcast plaatsen in de top van Spotify of Apple Podcasts is natuurlijk wat je wilt bereiken. Apple Podcasts Listen
 1. Log in op Buzzsprout
 2. Ga naar Directories
 3. Klik op Directories (naast RSS feed)
 4. Klik op Get Listed onder het Spotify logo
 5. Klik op Submit Podcast to Spotify
In tegenstelling tot apple podcasts gaat het plaatsen op Spotify vrijwel meteen. Bij apple Podcast kan het soms even duren voordat jouw aflevering geplaatst wordt. Hou hier dus rekening mee met je release datum.

Podcast Uploaden naar Spotify zonder Buzzsprout

Heb je nou geen Buzzsprout?  dan gaat het uploaden als volgt:
 • Ga naar deze site
 • Klik op inloggen rechts boven in het scherm en log in met je Spotify Account (of maak een account aan)
 • Vervolgens ga je naar get started
 • Zorg dat je je rss feed klaar hebt
 •  Voer je RSS feed in. Deze kun je vinden op je podcast hosting provider het is een soort website adres dat eindigt op .rss
 • Spotify laadt nu je podcast in
 • Klik op Next
 • In je podcast settings heb je ergens een contact email adres ingevoerd. Spotify stuurt nu een verificatiemail naar dat adres om zeker te zijn dat jij de eigenaar van de podcast bent.
 • Voer de verificatie code in en klik op next
 • Je kunt hier meer informatie over je podcast invoeren zoals waar is je podcast gemaakt, in welke taal, wie is je hosting provider, wat is je hoofdcategorie en wat zijn je subcategorieën.
 • Klik op next en controleer of alles goed is ingevuld.
 • Nu klik je op submit en jouw podcast staat binnen no time op Spotify.
  hoe plaats je een Podcast op Spotify   Je kunt er ook altijd voor kiezen om jouw Podcast door ons te laten hosten en uploaden op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Neem hier voor contact met ons op via onze contact pagina Wil je Podcast apparatuur huren om jouw podcast nog beter te laten klinken? We helpen je graag.   Hier nog even de handige links: Buzzsprout Canva Fiverr Spotify Heel veel plezier met je podcast en heb je nog vragen? laat het ons weten.  

Een reactie op “Je Podcast op Spotify Plaatsen Tutorial 2023

 1. Pingback: Hoe start je een Podcast: Een complete stap-voor-stap handleiding (2023) - Podcast RBLZ

Reacties zijn gesloten.