Hoe Verwijder je achtergrond ruis uit je podcast 2023

Hoe verwijder je achtergrond ruis uit je Podcast in Audacity?

Simpel in 3 stappen

Achtergrond geluiden in je podcast kunnen super vervelend zijn. Helemaal als bijvoorbeeld de ventilator van je computer, een stofzuiger van de buren of een bezemwagen buiten jouw perfect opgenomen podcast verpest omdat het geluid wordt opgepikt door jouw microfoon. Audacity is een gratis audio bewerkingsprogramma waarmee het super makkelijk is om vervelende achtergrond geluiden te verwijderen uit je Podcast. De meeste gebruikers van Audacity vinden het programma makkelijk te gebruiken en leren hier ook snel mee om te gaan. In deze handleiding leg ik je uit hoe je op een makkelijke manier met Audacity vervelende achtergrond geluiden kunt verwijderen uit je podcast zonder dat het de kwaliteit van je geluid zal beïnvloeden. Hier kun je Audacity gratis downloaden 

Hoe voorkom je achtergrond geluiden?

Met Audacity kun je makkelijk achtergrondgeluid verwijderen, maar het is natuurlijk altijd balen als je er achter komt dat je jouw zorgvuldig opgenomen podcast nog moet bewerken. Kost allemaal weer tijd hè? Onderstaande tips helpen je te voorkomen dat je de handleiding daar weer onder nodig zult hebben.

Verbeter je opname ruimte

De plek waar je je podcast opneemt is de belangrijkste factor als het gaat om de kwaliteit van je opname. Zoek een kleine ruimte, het liefst zonder al te veel elektronische apparatuur, ventilatoren, externe harde schijven, verkeer van buiten etc etc… Je kunt de akoestiek verbeteren door gebruik te maken van natuurlijke geluid absorberende attributen zoals een tapijt/vloerkleed, gordijnen, bank etc etc.. zo voorkom je dat je die nare echo in je podcast krijgt.

Gebruik een dynamische microfoon

Er zijn simpelweg eigenlijk twee soorten microfoons: Een condensator microfoon of een dynamische microfoon. Condensator microfoons zijn veel gevoeliger voor omgevingsgeluiden. Dynamische hebben een andere focus op frequenties (geluidsgolven) waardoor ze minder omgevingsgeluid oppikken.

Ga dichtbij je microfoon zitten en zet je gain zacht

De gevoeligheid van de microfoon wordt gain genoemd. Deze kun je vaak instellen op je podcast opname apparaat of in de software waar je mee op neemt. Als je dichter bij je microfoon gaat zitten kun je de gain wat terug draaien waardoor jouw microfoon minder omgevingsgeluid zal oppikken. Zorg dat als je spreekt door je microfoon je gain piekt tussen de -12 en -6 db (dat is dat groen,geel,rode balkje wat op en neer gaat als je spreekt in je software of je opname apparaat.

Computer ventilatiegeluid

Computers kunnen best wat geluid maken als ze warm worden. Draai daarom eventueel je microfoon weg van je computer om dit te voorkomen. Sluit zo veel mogelijk programma’s af om te voorkomen dat je computer te veel moet werken en zo de ventilator inschakeld. Zelfs als je alle tips opvolgt kun je soms niet voorkomen dat er een achtergrond geluid in je opname komt. Gelukkig is het met de software van tegenwoordig eenvoudig te verwijderen.

Achtergrond geluid verwijderen in Audacity (3 stappen)

Als je Audacity nog niet gedownload hebt doe dat dan nu. Start Audacity en ga naar bestand > importeren > Audio In het voorbeeld hier onder microfoon “hum” te horen door de microfoon veroorzaakt door een computer ventilator. Achtergrond geluid verwijderen in je Podast Nu je je bestand hebt geimporteerd in Audacity kun je de volgende drie stappen volgen om het achtergrond geluid te isoleren en te minimaliseren door je complete opname heen.

#1 Een “noise sample” maken

De eerste stap die je neemt is Audacity helpen het achtergrond geluid wat je wilt verwijderen te isoleren. In dit voorbeeld isoleren we dus dat vervelende computer ventilatie geluid van de podcast opname en laten we Audacity weten welke frequentie we willen verwijderen. Zorg dat je een stukje audio selecteert waar je niet praat maar waar dus alleen het achtergrond geluid te horen is. Je hoeft niet zo’n groot stuk te gebruiken als ik hier doe in het voorbeeld. Je kunt ook een ander klein stukje selecteren in je podcast Nu kun je het stukje wat je wilt selecteren aanklikken en je muis slepen naar gelang het stuk dat je wilt gebruiken als voorbeeld van de achtergrond ruis. achtergrondgeluid in audacity

#2 Voeg Ruisonderdrukking toe

Als je het stuk hebt geisoleerd en geselecteerd wat als voorbeeld gaat dienen voor het geluid wat je uit je hele podcast wilt verwijderen klik je op effect > ruisonderdrukking. Selecteer Ruisprofiel verkrijgen om Audacity te laten weten welke frequenties er uitgefilterd moeten worden en wat het programma moet negeren Geluidsprofiel Audacity Nu je Audacity hebt laten weten welke frequenties het programma moet verwijderen selecteer je je hele aflevering zodat Audacity die frequentie uit je hele podcast kan filteren. Ga nogmaals naar effect en selecteer ruisonderdrukking nogmaals om het geluid weg te filteren mocht het toch nog ergens opduiken in je podcast opname.

#3 Speel met de instellingen

De eerst optie in de ruisonderdrukkingstool is de hoeveelheid ruisonderdrukking dat Audacity mag verwijderen. Je wilt hier niet te veel van gebruiken want anders klinkt het alsof je onder water je podcast hebt opgenomen. Over het algemeen is zo’n 12 decibel (dB) een goede start. Vervolgens heb je de keuze om de gevoeligheid aan te passen en de Frequentie-smoothing. Ik adviseer je om deze op standaard te laten staan. Er zijn een aantal mogelijkheden om de frequenties nog beter te isoleren maar ik adviseer je te beginnen met de standaard instellingen. Als je teveel je creativiteit hier op los laat heb je de kans dat je nog verder van huis raakt dan waar je mee begonnen was. Hier vandaan kun je via het voorbeeld luisteren hoe je podcast gaat klinken als Audacity jouw geselecteerde stukje audio gaat aanpassen.  Je kunt het aantal decibels opvoeren al naar gelang jouw eigen smaak. Als je tevreden bent, klik je op OK. podcast bewerken in audacity Zoals je kunt zien heeft Audacity het meeste achtergrondgeluid weg kunnen filteren maar is er nog steeds een klein beetje wat blijft bestaan. Om het overgebleven achtergrondgeluid te verwijderen druk op Command+Z (of Control+Z in windows) en ga terug naar Effect > Ruisonderdrukking. Verhoog de DB waarde van 12 naar 15 en druk op ok. Controleer of je opname nu naar wens klinkt. Het kan zijn dat je dit nog een paar keer moet herhalen om tot het gewenste resultaat te komen.

Conclusie: het vergt een beetje tijd

Het is een beetje uitproberen zoals je kunt zien. De truc is om net genoeg ruisonderdukking toe te passen om de achtergrondgeluiden te verwijderen zonder een negatief effect te hebben op de kwaliteit van je opname. Audacity is een prima audio edit programma hier voor en wordt gebruikt door veel editors over de hele wereld. Heb je vragen? laat het mij weten en ik ga je proberen te helpen. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Een reactie op “Hoe Verwijder je achtergrond ruis uit je podcast 2023

  1. Pingback: Hoe start je een Podcast: Een complete stap-voor-stap handleiding (2023) - Podcast RBLZ

Reacties zijn gesloten.