Hoe Begin Je Een Podcast 2023 Update

Hoe begin je een Podcast?

Hoe begin je een Podcast? het is misschien wel een van de meest gestelde vragen die ik krijg via Podcastrblz. Wat kost het om een podcast te beginnen? en wat heb je nodig om een Podcast te starten?

Hoeveel kun je verdienen met een podcast?

Veel mensen die spelen met het idee om een podcast te beginnen hebben deze vragen.

In deze blog ga ik je helpen deze vragen te beantwoorden. Stap voor stap gaan we door het proces van plannen, opnemen, editen en de tools die je nodig hebt om een podcast te beginnen en misschien wel geld te verdienen met jouw podcast.

Dit is een complete podcast handleiding voor beginners dus als je deze stappen volgt  dan weet je zeker dat je een vliegende start maakt.

In de meest ideale situatie, als je een succesvolle podcast wilt beginnen dan kies je een podcast idee waarmee je je publiek weg blaast. Eentje waar ze keer op keer naar willen luisteren.

Klinkt nogal overweldigend he? geen zorgen. Ik ga je helpen in deze blog hoe je een podcast begint op de juiste manier….

Maar nog even dit:

Wat is een Podcast?

Een Podcast is een audio bestand dat gemaakt is voor entertainment of informatie doeleinden. je kunt deze downloaden of luisteren op je telefoon, laptop etc via internet, spotify, Apple podcast etc..

Een podcast is vaak ook een verlenging van een radio uitzending waarin de radioshow nog iets meer de diepte in gaat om zijn of haar luisteraars net dat beetje extra te geven.

Belangrijke tips om een podcast te beginnen

Bloggen is een succesvolle manier om jouw ideeën te verspreiden via tekst artikelen op internet, zo heb je natuurlijk ook nog Vloggen, de video variant daar van.
Een manier van jouw verhaal vertellen die keihard in opkomst is, is audio en dan met name podcasts.

Maar, waarom dan een podcast beginnen?

Nou, podcasten is een ideale en effectieve manier om een breed publiek te bereiken dat je normaal niet zo snel zou bereiken met bloggen of vloggen.
De Podcast luistercijfers in Nederland stijgen ieder jaar met dubbele cijfers.

Podcast is een fantastische manier om luisteraars aan jou te verbinden en misschien wel te verbinden aan jouw blog of bedrijf maar hou er wel rekening mee dat dit niet niet het hoofddoel zou moeten zijn.

Podcasten is een middel om jou te connecten met jouw doelgroep maar dan op een meer persoonlijk vlak.

Hoe start je een succesvolle podcast?

Volg deze tips en ik beloof je dat je al een heel eind op weg bent.

1. Bepaal een doel

Met een podcast kun je een aantal doelen bereiken. Je kunt een podcast beginnen om jouw expertise level te vergroten, om traffic te generen naar jouw blog of je business te laten groeien. Hierom is het belangrijk om het doel van jouw podcast te bepalen voor je begint. Wat wil je bereiken met jouw podcast?

Als je besloten hebt wat de motivatie is van jouw podcast, is het makkelijker om te beginnen met het creëren van je podcast. Ben je eigenlijk alleen op zoek naar een manier om geld te verdienen met je podcast moet je rekening houden met het feit dat het veel tijd en energie kost om een podcast winstgevend te maken.

2. Inhoud bepalen

De inhoud bepalen is een andere tip die ik je zou willen adviseren ter harte te nemen als je een succesvolle podcast wilt gaan maken.

Begin met het bepalen hoeveel afleveringen je wilt gaan maken in een bepaalde periode.

De onderwerpen waar je het in je podcast over wilt gaan hebben, hoe vaak je de afleveringen wilt gaan publiceren dus bijvoorbeeld iedere week, om de week of 1 keer per maand.

Een handig hulpmiddel hierbij kan zijn om gebruik te maken van een content kalender. als je een blog hebt, of veel social media marketing doet is dit een soort van gelijke manier.

Het Plannen van je content helpt je om nieuwe onderwerpen voor je uitzendingen te bepalen.

3. Wees persoonlijk

Het leuk van Podcasts is dat je je verbind aan je publiek op een persoonlijk niveau. Hou er wel rekening mee dat je dit op de juiste manier doet 😉

Bijvoorbeeld: Neem een onderwerp zoals bijvoorbeeld “Fouten die ik maakte bij het kiezen van de juiste business coach”. Wees eerlijk in je podcast over de lessen die je hebt geleerd en de fouten die je hebt gemaakt. Zo leer je je luisteraars deze fouten niet ook te maken. Op deze manier bouw je een vertrouwen op en vergroot je je rol als expert op dit gebied voor de volgende afleveringen.

4. Kies je doelgroep (niche)

Als je je podcast maakt voor iedereen, maak je hem eigenlijk voor niemand.
Wanneer je jouw doelgroep niet helder hebt kun je je onmogelijk focussen op je inhoud en dat zal er voor zorgen dat je luisteraars niet weten wat ze kunnen verwachten in je afleveringen.

Doe onderzoek naar de onderwerpen waar jouw luisteraars naar willen luisteren en maak podcasts over problemen die jouw luisteraars tegen komen. Op deze manier kom je nooit inhoud te kort voor je afleveringen. Een van de beste manier om onderzoek te doen is gewoon op Apple Podcasts te zoeken naar onderwerpen binnen jouw niche (eventueel engelstalige).

5. Maak een, en houd je aan je Format

Als je je wilt blijven focussen op je afleveringen en je niet wilt verdwalen in je show is het goed om een format te hebben waar je je ook daadwerkelijk aan gaat houden.
Zo voorkom je dat je luisteraars op een gegeven moment hun aandacht verliezen omdat je Podcast rommelig wordt.

Heb je een blog, dan weet je dat je je content converterend schrijft. Dat is een beetje dezelfde manier als het maken van een podcast.
Begin met een goede introductie, je hoofd onderwerp en eindig je podcast met een conclusie die je luisteraars bij zal blijven.

Een format moet vooral niet te ingewikkeld zijn. Maak bijvoorbeeld een bullet lijstje van de onderwerpen die je wilt behandelen in de door jou gekozen volgorde

  • Intro
  • Onderwerp
  • Dilemma’s
  • Conclusie
  • Outro

Jouw format wordt een soort van gids die je aan kunt houden als je podcasts maakt.

6. Leer de juiste editing skills (of besteed ze uit)

Je kunt natuurlijk een expert inhuren om jouw podcast te editten (ik doe het met liefde voor je) maar het is ook wel fijn om zelf een beetje de basis skills van het editten onder de knie te krijgen. Scheelt je natuurlijk sowieso geld, zeker in het begin.
Zo kun je je podcasts zelf editten.
Hou er wel rekening mee dat dit niet iets is wat je in een paar dagen leert. Het is een process waar je de tijd voor moet nemen maar de resultaten zijn echt de energie en tijd waard.

Ik werk zelf graag in Adobe Audition maar er zijn best veel gratis programma’s te krijgen op internet die je een vliegende start geven op het gebied van Podcast Editing.
ik raad veel van mijn klanten die zelf willen editten Audacity aan. Dit is een overzichtelijke software waarvan veel tutorials online staan als het gaat om podcast editing.

Met deze software can je je podcast editten, je geluid verbeteren en eventueel wat effecten kunt toevoegen.
Ook kun je met deze software makkelijk je intro en outro toevoegen.

Je hebt ook een online software tool Auphonic. Hierin upload jij je podcast op het platform en deze zal jouw podcast automatisch verbeteren. De resultaten zijn niet altijd even consistent maar voor de echte beginnelingen kan het je zeker een eind op weg helpen.

7. Kies je Podcast thumbnail

Een thumbnail is het plaatje dat je ziet op bijvoorbeeld spotify bij een podcast.
Het kiezen van de juiste thumbnail is super belangrijk omdat je hiermee je luisteraard aan je kunt binden. Het is herkenbaar want het komt iedere aflevering terug. Juist hierom is het goed om een thumbnail zorgvuldig te maken. Het blijven natuurlijk kleine plaatjes maar het is DE manier voor mensen om jouw podcast te herkennen.

8. Werk met de juiste apparatuur

Podcast apparatuur

Een van de laatste dingen die je wilt is een podcast waar niemand je in kan horen om dat de kwaliteit zo slecht is dat je onverstaanbaar klinkt.
Dit is een van de meest gemaakte fouten. Slechte kwaliteit apparatuur. Zorg er voor dat je de juiste apparatuur gebruikt.  Ik heb hier een stukje over geschreven een een andere blog. deze kun je hier vinden.

Het is in ieder geval aan te raden om een goede microfoon te gebruiken, een goede microfoon standaard, een mixer als je gebruikt maakt van meerdere sprekers in je podcast en een opname apparaat (of laptop).

9. Kies de juiste software

Dit hebben we eigenlijk al besproken. Maar doe wat onderzoek naar software waar je mee uit de voeten kunt. Ik denk persoonlijk dat voor beginnende podcasters Audacity prima is.

10. Vraag je publiek jouw podcast te beoordelen en een review te schrijven.

Reviews zijn ongelooflijk waardevol als je iets online promoot. van fysieke producten tot digitale prodcuten. Het hebben van positieve reviews is een must om jouw publiek te laten zien dat jij een echt persoon bent en echte producten verkoopt. het creëert vertrouwen.

Voor podcasts is het goed om te weten dat Itunes podcasts met veel goede reviews in hun “New and Noteworthy” sectie plaatst. Dit is een mega goede reclame voor jouw podcast en de marketing hier van.

11. Doe je niet voor als iemand anders

Als een beginnend podcaster voel je je vaak ongemakkelijk als je voor het eerst door een microfoon spreekt.

Er zij tal van onderdelen die je bij het editten misschien wel wilt verwijderen zoals bijvoorbeeld je ehh’s en uhh’s. Verwijder deze niet! ze maken van jou een echt persoon en jouw luisteraars zullen dit waarderen. Het laatste wat je wilt is klinken als een robot nietwaar?

Wees jezelf en vertel jouw verhaal! de luisteraars komen dan vanzelf.

Zo nu hebben we de meeste inleiding wel gehad! laten we gaan kijken hoe je stap voor stap een podcast begint met de onderstaande handleiding.

Stap voor stap een Podcast maken

1. Kies een interessante aflevering

Eigenlijk heb je dus 2 type show ideeën. een Entertainende en een Educatieve aflevering.

Educatieve afleveringen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, bedoelt om jouw luisteraar iets te leren over iets waar jij ervaren of gespecialiseerd in bent. Dit kunnen informatieve interviews met andere experts zijn, lezingen of soms zelf discussies over een bepaald onderwerp.

Over het algemeen zijn educatieve afleveringen of shows gemaakt om de luisteraars te helpen met het makkelijker maken van bepaalde uitdagingen. Bijvoorbeeld: “hoe begin je een succesvolle podcast” of “hoe begin je een webshop”.

Om een goede educatieve show te bedenken moet je goed onderzoek doen naar wat jouw concurrentie doet om te kijken wat er aanslaat en wat juist niet. Dit is de makkelijkste manier om een show te kiezen.

Het mooie van een educatieve show is dat het je een expert rol geeft in jouw vakgebied.

Aan de andere kant, entertainende podcasts vragen een andere aanpak en focus.
Deze podcasts zouden eigenlijk een emotionele reactie op moeten wekken bij jouw luisteraars. hiervoor moet je dus goed zijn in het vertellen van een verhaal.
Je luisteraars moeten iets voelen als ze naar je podcast luisteren en je moet ze nieuwsgierig maken naar de volgende aflevering.

2. Begin een blog voor je Podcast

Je kunt een podcast prima starten zonder website. Toch is het niet iets wat ik zou aanbevelen. Het hebben van een blog of een website voor je podcast kan je helpen bij het promoten van je podcast en het creëren van meer volgers.

Als je al een website of blog hebt is dat super! maar het is zeker niet noodzakelijk. Het is tegenwoordig super makkelijk om er eentje te beginnen. Er zijn zo veel hostingbedrijven die het maken van een website heel makkelijk hebben gemaakt.
Kijk naar een strato, of een vimexx. hier heb je vaak al voor een paar euro een website.

Als je deze hebt opgezet met het juiste thema en de juiste plugins dan ben je er helemaal klaar voor. Mocht je hier hulp bij nodig hebben dan wil ik je daar met alle liefde bij helpen. check hier voor mijn andere website .

3. Kies een Pocast Hosting Platform

Je kunt je podcasts natuurlijk oploaden naar je eigen website maar het is beter om een hosting platform speciaal voor podcasts te kiezen.  Je kunt dan direct vanuit dat platform een media player op je eigen website plaatsen waardoor je luisteraars ook via je blog of website kunnen luisteren.
Veel van mijn klanten gebruiken anchor als platform omdat het echt heel erg makkelijk is. Zelf gebruik ik Buzzsprout omdat het iets meer ruimte geeft als je meerdere podcasts host.

4. Zorg voor de juiste Podcast apparatuur

Sommige mensen verzamelen hun apparatuur al voordat ze uberhaupt een plan hebben uitgewerkt zoals hier boven. Sommige mensen gaan eerst van start met hun podcast opnemen op hun telefoon met een Voice recorder app.

Wat jouw manier van aanpak ook is, zorg er voor dat je je apparatuur en bewerkingssoftware op orde hebt als je begint. geloof me, hier krijg je later anders spijt van.

Je wilt niet dat jouw luisteraars afhaken omdat ze je niet verstaan omdat de kwaliteit zo slecht is. Daarom kies de juiste apparatuur.

Om te beginnen, kies een goede microfoon. Je hebt al een goede starters microfoon voor rond de €100,00.
Bedenk eerst hoe je je podcast wilt opnemen. Met een extern opname apparaat of direct via je laptop.
Dit beïnvloed namelijk je keuze voor een microfoon. Heb je een microfoon nodig met een usb aansluiting voor rechtstreeks in je laptop? dan zou ik zelf persoonlijk gaan voor de Blue Yeti microfoon. Dit is een van de meest gebruikte USB microfoons onder beginnende en de wat gevorderder podcasters.

Zelf gebruik ik de Rode Procaster in combinatie met de Rodecaster. Dit is een zogeheten XLR microfoon die niet direct in je laptop past maar tussenkomst nodig heeft van een mixer.

Een goede hoofdtelefoon is ontzettend belangrijk om jezelf te horen terwijl je je podcast opneemt. In principe werkt iedere hoofdtelefoon. zelf gebruik ik de Sennheiser DT770 Pro die heeft een super zuiver geluid en zit door de zachte kussens lekker ook als je wat langer aan het opnemen bent.

Maar nogmaals in principe volstaat iedere hoofdtelefoon.

Een ander onderdeel is dus de software. Podcast afleveringen zijn soms erg lang. soms wil je er bepaalde informatie uit hebben in afleveringen. Dan is het goed om software te gebruiken die je in staat stelt om dit simpel op te lossen. Zo kun je eventuele foutjes wegpoetsen, een hoestbui wegknippen of andere onhandige momenten die je podcast kwaliteit naar beneden halen.

Zoals al eerder aangegeven zijn er tal van software programma’s voor maar raad ik het gratis Audacity programma aan om mee te beginnen.

5. Neem je eerste Podcast op

Je hebt je inhoud klaar en bent helemaal blij met je format welke je gaat gebruiken in je shows. Als dit nog niet het geval is doe dit dan nu en je zult er de rest van je podcast avontuur plezier van houden.

Een goede voorbereiding is essentieel voor het laten slagen van jou podcast.

Als je een interview podcast opneemt zorg dan dat je de vragen voor je gasten goed hebt voorbereid. Op deze manier heb je veel meer focus tijdens het interview met je gasten. Zo geef je ook je gasten het gevoel dat ze in een goed voorbereide show zitten en hun tijd niet verdoen met een host die niet weet welke vragen hij of zij moet stellen. Het voorbereiden helpt je hier bij.

Als je alle voorbereidingen hebt afgerond ben je klaar om te beginnen met de opname van je eerste podcast.
Zorg dat je in een stille ruimte bent en ga dicht bij je microfoon zitten zodat omgevingsgeluiden minder kans maken. Het gebruik van een hoofdtelefoon raad ik je echt aan!

Je kunt je podcast verbeteren door bij het editten gebruik te maken van een intro muziekje, achtergrond muziek etc. zorg dan wel dat je geen inbreuk maakt op copyright rechten. zoek dus naar zogeheten royalty free muziek.

6. Lanceren van je podcast

De marketing strategie die je gaat gebruiken om je podcast te promoten zal bepalen of je podcast zijn doel haalt of niet.

Als je je marketing op orde hebt zal je podcast veel meer luisteraars bereiken.

Het maken van een podcast is één ding maar het bereiken van luisteraars vergt wel even wat aandacht. Je kunt je podcast met de beste apparatuur maken maar als je hem niet promoot dan sla je de plank mis.

Je wilt natuurlijk dat je podcast in de iTunes New and Noteworthy lijst. Het is goed om dan je podcast zo breed mogelijk te promoten.

Social Media bereik is onmisbaar geworden om je podcast onder de aandacht te brengen. maak gebruik van platformen als Facebook, Instagram of Youtube om potentiële luisteraars kennis te laten maken met jou podcast.

Zorg er voor dat je jouw podcast zo veel mogelijk onder de aandacht brengt. laat je netwerk jouw podcast delen. als je eenmaal een community hebt gebouwd rondom je eerst podcast wordt het vanzelf makkelijker deze uit te bouwen in je daarop volgende afleveringen.

Natuurlijk wil je met jouw podcast op alle bekende platformen komen te staan. Ik noem er even een paar op waar jij jouw aflevering voor kunt aanmelden:

  • Soundcloud
  • Spotify
  • Apple Podcast
  • Google Podcast

7. Geld verdienen met je Podcast

Al hoop ik echt dat dit niet je hoofddoel is voor het maken van een podcast geef ik je een aantal tips om geld te gaan verdienen. Zo kun je jouw podcastbusiness op den duur gaan uitbreiden, je podcast appartuur verbeteren en eventueel betaald gaan adverteren.

Geld verdienen met je podcast is makkelijker gezegd dan gedaan voor beginnender podcasters. Veel podcasters vinden het een te grote uitdaging en stoppen met hun podcast als ze er achter komen dat er minder makkelijk geld te verdienen valt met podcasten dan ze dachten.

Als het op geld verdienen met je podcast aan komt bepaald jouw niche markt, jouw doelgroep vaak wat de beste strategie is om geld te verdienen. Sommige podcasts lenen zich beter voor bijvoorbeeld gesponsorde podcasts dan anderen.

Er zijn tal van mogelijkheden om geld te verdienen met je podcast zoals merchandise, crowdfunding, het door jou als expert aanwezig zijn op evenementen (als gast of als spreker),  digitale producten creëren als online cursussen, ebooks of livestreams.

Je moet er alleen achter komen wat jouw luisteraars willen.

Bedenk goed of jij met jouw podcast waarde toevoegt. vraag jezelf eens af: leert mijn podcast mensen iets wat ze willen leren? is het vermakelijk?

Als jouw podcast mensen daadwerkelijk iets leert wat ze willen leren is het makkelijker om er geld mee te verdienen.

Voordelen van een podcast beginnen

Vroeger, lang geleden, werden ondernemers vaak geadviseerd een website te (laten) maken om hun bedrijf of product te promoten. Er was maar een handje vol ondernemers die dit advies ter harte nam. Het grootste gedeelte heeft dit nooit gedaan en zijn misschien nog steeds wel op zoek naar een manier om hun bedrijf te promoten.

Terug naar het onderwerp. tegenwoordig adviseren marketing experts om een podcast te beginnen en vragen veel ondernemers zich af… waarom?

Hieronder een aantal redenen waarom je beter vandaag dan morgen kunt beginnen met jouw podcast.

Een podcast beginnen is goedkoper dan je denkt.

Afhankelijk van de apparatuur die je gebruikt is podcasten niet zo duur als mensen denken.

Als je een laptop hebt met een opname functie en een goede microfoon kun je feitelijk gezien al beginnen. Uitbreiden en verbeteren kan altijd nog.

Natuurlijk is het goed om meteen goede apparatuur te hebben maar je kunt beginnen met wat je hebt om je eerste podcast op te nemen.

Een podcast beginnen is super makkelijk

Oke, een podcast beginnen kan spannend en overweldigend zijn helemaal als beginner, maar de realiteit is dat een podcast super makkelijk is om te maken.

Volg gewoon het stappenplan en de tips zoals ik hier boven heb vermeld en je bent klaar voor je eerste opname.

Met Podcasten bereik je een nieuwe markt

Alhoewel veel mensen gek zijn op video, zijn er steeds meer mensen die naar Podcasts luisteren, onderweg in de auto, tijdens het doen van het huishouden, tijdens het sporten, noem maar op.

Ook als je al vlogs maakt bijvoorbeeld kan het hebben van een podcast je helpen een nieuwe doelgroep aan te boren.

Podcasts helpt je andere marketing kanalen

Het meest ideale is om een blog of website te hebben, social media kanalen etc om jouw bedrijf te promoten. Podcasten helpt je jouw expert rol te vergroten in jouw markt.

Bedenk eens hoe het is om een podcast te hebben met experts waarin je over onderwerp kunt discussiëren, je luisteraars iets kunt leren en kunt helpen met problemen waarvan ze dachten dat ze er nooit uit zouden komen.
Als dat je niet een expert maakt in jouw branche? Neem van mij aan, dat doet het!

Podcasts voegen waarde toe

Als je het goed doet, voegen podcasts waarde toe aan jouw luisteraars.

Dit is met name belangrijk wanneer jij interviews host met experts uit de markt, belangrijke figuren in jouw niche. Op deze manier kun je jouw luisteraars voeden met kennis terwijl je ze ook nog eens entertaint.

Podcasts zorgt voor verbinding tussen jou en je luisteraars meer dan op een blog

Met podcasten kun je jouw persoonlijke verhaal vertelen op een manier dat jouw luisteraars de emotie kunnen voelen op een persoonlijk level dat eigenlijk niet lukt op een blog.

Geef podcasten eens een kans en ervaar hoe het is om luisteraars aan jou te binden. Zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak.

Ben je klaar om te starten met podcasten?

Ik heb je zo veel mogelijk proberen te leren over hoe het is om een podcast te beginnen.

Het kan, zeker in het begin, spannend zijn, stressvol en overweldigend.

Dat hoeft zeker niet voor iedereen het geval te zijn.
Je bent nu in ieder geval goed voorbereid op jouw eerst podcast aflevering met de juiste informatie.
Nu is het tijd om in actie te komen.

Als je vragen hebt! laat het mij weten in de comment sectie. Ook ben ik benieuwd naar de podcasts waar jij graag naar luistert. laat ook deze achter!

Podcast beginnen